Fez!!

17 nov 2012 door     Geen reacties   

IMG_5444.JPGIMG_5212 - kopie.JPGIMG_5215.JPGIMG_5223.JPG

Tijdens ons verblijf in Rabat zijn wij drie dagen naar Fez geweest. Deze stad werd in 789 gesticht door Idris I. Wij boeken een Riad (hotel) in de medina en met de trein gaan we, samen met de crew van Blabber en Dixbay, van Rabat naar Fez.  Een treinreis van 2,5 uur langs een dor,  droog bergachtig landschap met enkele kleine  dorpen. Een taxi brengt ons naar één van de 14 poorten van de Medina waar een gids ons opwacht om te voet verder te gaan door heel kleine smalle soms overdekte straatjes naar onze Riad.Onze Riad ziet er geweldig uit, een prachtige binnenplaats met zwembad, mooi kamers, en zelfs een dakterras!

 

IMG_5267.JPGIMG_5265.JPGIMG_5270.JPG

 

 

 

 

 

’s avonds eten wij bij een familie thuis, die van hun huis een restaurant gemaakt hebben, heerlijke Marokkaanse gerechten, wij worden gehaald en weer thuis gebracht door een gids, maar goed ook want wat een doolhof ! Het lijkt wel of wij in de middeleeuwen beland zijn.

 

IMG_5334.JPGIMG_5342.JPG IMG_5340.JPG IMG_5259.JPG IMG_5343 - kopie.JPG IMG_5283.JPG P1050121.JPG P1050127.JPG P1050137.JPG P1050146.JPG P1050135.JPG P1050160.JPG P1050154.JPG IMG_5453.JPG De volgende dag gaan wij met een uiterst vriendelijke gids ‘Boushta”de Medina verkennen. De Medina is verdeeld in verschillende wijken per ambacht, stoffen en kleding, houtsnijwerk, koperslagers, leerlooiers etc. Al het vervoer gaat met kleine karren , ezels of op de rug. Op dit moment worden er ook veel schapen verhandeld vanwege het komende offerfeest. Wij leren al snel dat je regelmatig achterom moet kijken zodat je op tijd opzij kunt springen voor de karren en ezels! Wij kijken onze ogen uit!! De winkeltjes en ateliertjes zijn vaak niet groter dan een (zoals vroeger ingebouwde) kledingkast.

 

 

 

’s Middags lunchen wij in een familierestaurant bij een familie van Opa tot 12 jarige kleindochter! Moeder en dochter in de keuken , vader achter de BBQ en opa en kleindochter in de bediening. Als wij binnenkomen moeten wij eerst naar de keuken en proeven van allerlei gerechten (kunnen wij beter kiezen??) Er komt van alles op tafel!!

 

IMG_5427.JPGIMG_5422.JPGIMG_5431.JPGIMG_5418.JPGIMG_5420.JPGIMG_5424.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de lunch bezoeken wij de leerlooierijen krijgen een munttakje tegen de onaangename geur en daarna uitgebreid uitleg over het proces leerlooien, kleuren en drogen!

 

IMG_5344.JPGIMG_5351.JPGIMG_5361.JPG

 

 

 

 

 

Wij zien verschillende weverijen van klein tot groot waar de mooiste stoffen geweven worden, hier is ook de mooiste kleding te koop en wij kunnen het niet nalaten het een en ander te passen! Aan het eind van de middag nemen wij afscheid van Boushta en na uitleg vinden wij zowaar Café Clock en daarna de weg terug naar onze Riad en daar wacht ons een heerlijk diner

De volgende dag nemen wij afscheid van Agnes en maken nog een tour rondom de Medina en naar de buitenwijken van Fez, voordat wij weer met de trein terug gaan naar Rabat.

Wij hebben veel bijzondere dingen gezien, maar ook hartverscheurende taferelen van arme, oude blinde mensen met hun hand op,  het heeft allemaal een diepe indruk bij ons achtergelaten maar ook het besef dat wij het erg goed hebben!

 

Wil je reageren op dit bericht? Leuk!

*